WEGAŃSKIE GRILLOWANIE


Zgodnie z obietnicą dzisiaj nieco więcej o wegańskim grillowaniu, zwłaszcza, że za oknem słoneczko, a termometr wskazuje 20 stopni powyżej zera. Pogoda idealna a weekend zapowiada się pięknie. Wieczorkiem małe zakupy, kilka chwil na przygotowanie i jutrzejszy dzień możecie spędzić z najbliższymi w otoczeniu wiosny i natury, koniecznie z grillem i alternatywą na aktywne atrakcje - piłki, kręgle, lotki, rakiety do gry i skakanki - wszystko może się przydać na spalanie roślinnych pyszności:)






SZASZŁYKI WEGAŃSKIE



Składniki (ilość w zależności od upodobania):


pieczarki
papryka czerwona
ananas
cukinia
cebula
tofu
marchewka
pomidorki cherry
(ewentualnie) parówki sojowe
curry
oliwa z oliwek
sól
pieprz
papryczka chili (opcjonalnie)
patyczki do szaszłyków



Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę, marchew, cukinię obrać. Pieczarki i cukinię pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewkę i parówki pokroić w plasterki. Ananas i tofu pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane warzywa (oprócz tofu) wrzucić do dużej miski, skropić oliwą, solą oraz pieprzem. Dla wielbicieli ostrych potraw polecamy wkroić dodatkowo do marynaty 1 -2 papryczki chili. Warzywa dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 30 min. Tofu przełożyć do oddzielnej miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz curry. Dokładnie wymieszać i również pozostawić na ok. 30 min.
Następnie wszystkie składniki na szaszłyki nadziewać na patyczki i grilować:)


Szaszłyki można również grilować w piekarniku w temperaturze 200 st. C (opcja grill - jeśli dostępna) ok. 25-30 min.


KOTLETY Z BATATÓW

Składniki (12-14 kotlecików):
2 bataty
2 łyżki oliwy
½ papryczki chili
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2.5 łyżki wody
150 g mąki z ciecierzycy
150 g płatków jaglanych
natka pietruszki
½ łyżeczki garam masala
sól
pieprz

Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min (do miękkości).
Po upieczeniu bataty ostudzić a następnie rozgnieść widelcem. W małej miseczce wymieszać siemię lniane wraz z wodą. Do rozgniecionych batatów dodać siemię lniane, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, mąkę oraz płatki jaglane i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie kotleciki. Dodatkowo można każdy kotleciki obtoczyć w płatkach jaglanych. Smażyć na oliwie lub oleju z dwóch stron lub grilować w piekarniku w temperaturze 200 st. C aż się przyrumienią. Kotlety też można śmiało upiec na grillu. Smakują wyśmienicie z sałatką ze świeżych warzyw.



SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI I ZIELONYM SOSEM (link)

GRILOWANE SZPARAGI

Składniki:
zielone szparagi
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć i obrać. Odkroić twardą końcówkę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Grilować do max. 15 min.



GRILOWANE ZIEMNIAKI:

Składniki:
małe ziemniaczki
sól
pieprz
oliwa
koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć. Podgotować wcześniej ok. 8-10 minut. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Każdy ziemniak obtoczyć w oliwie i posypać posiekanym koperkiem. Każdy ziemniak owinąć folią aluminiową i grilować aż ziemniaki zmiękną.


MUSZTARDOWE TOFU





Przepis Marty Dymek z http://www.jadlonomia.com/przepisy/musztardowe-tofu/



Etykiety: , , , , , , ,