papryka czerwona
ananas
cukinia
cebula
tofu
marchewka
pomidorki cherry
(ewentualnie) parówki sojowe
curry
oliwa z oliwek
sól
pieprz
papryczka chili (opcjonalnie)
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę, marchew, cukinię obrać. Pieczarki i cukinię pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewkę i parówki pokroić w plasterki. Ananas i tofu pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane warzywa (oprócz tofu) wrzucić do dużej miski, skropić oliwą, solą oraz pieprzem. Dla wielbicieli ostrych potraw polecamy wkroić dodatkowo do marynaty 1 -2 papryczki chili. Warzywa dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 30 min. Tofu przełożyć do oddzielnej miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz curry. Dokładnie wymieszać i również pozostawić na ok. 30 min.
Następnie wszystkie składniki na szaszłyki nadziewać na patyczki i grilować:)
Szaszłyki można również grilować w piekarniku w temperaturze 200 st. C (opcja grill - jeśli dostępna) ok. 25-30 min.
KOTLETY Z BATATÓW
Składniki (12-14 kotlecików):
2 bataty
2 łyżki oliwy
½ papryczki chili
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2.5 łyżki wody
150 g mąki z ciecierzycy
150 g płatków jaglanych
natka pietruszki
½ łyżeczki garam masala
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min (do miękkości).
Po upieczeniu bataty ostudzić a następnie rozgnieść widelcem. W małej miseczce wymieszać siemię lniane wraz z wodą. Do rozgniecionych batatów dodać siemię lniane, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, mąkę oraz płatki jaglane i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie kotleciki. Dodatkowo można każdy kotleciki obtoczyć w płatkach jaglanych. Smażyć na oliwie lub oleju z dwóch stron lub grilować w piekarniku w temperaturze 200 st. C aż się przyrumienią. Kotlety też można śmiało upiec na grillu. Smakują wyśmienicie z sałatką ze świeżych warzyw.
SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI I ZIELONYM SOSEM (link)
GRILOWANE SZPARAGI
Składniki:
zielone szparagi
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać. Odkroić twardą końcówkę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Grilować do max. 15 min.
GRILOWANE ZIEMNIAKI:
Składniki:
małe ziemniaczki
sól
pieprz
oliwa
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć. Podgotować wcześniej ok. 8-10 minut. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Każdy ziemniak obtoczyć w oliwie i posypać posiekanym koperkiem. Każdy ziemniak owinąć folią aluminiową i grilować aż ziemniaki zmiękną.
MUSZTARDOWE TOFU