½ papryki czerwonej
6-8 pomidorków cherry
4-6 rzodkiewek
2 garście miksu sałat
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki
½ papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki pestek dyni (uprażonych)
2 łyżki płatków migdałowych (uprażonych)
Sos:
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego oregano
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (białego)
½ łyżeczki syropu z agawy
½ łyżeczki musztardy chrzanowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bataty, marchew oraz szparagi obrać ze skórki. Batata pokroić w ósemki, marchew podzielić na cztery części, szparagi podzielić na trzy części. Tak przygotowane warzywa doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie) i skropić oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (opcja grill). Bataty oraz marchew grilować ok. 30 minut. Szparagi grilować 10-15 minut. Paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki a pomidorki przekroić na pół.
Na talerze wyłożyć miks sałat oraz świeże warzywa.
Przygotować sos: oregano oraz bazylię bardzo drobno posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
Na przygotowane talerze wyłożyć grilowane warzywa, uprażone pestki dyni oraz płatki migdałowe. Całość polać sosem.