SAŁATKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I ZIELONYM SOSEM


Kiedy wiosna za oknem a na targach owocowo - warzywnych lady zaczynają uginać się od świeżych roślin trudno oprzeć się sałatce:) Dzisiaj mamy dla Was przepis na sałatkę z dodatkiem grillowanych warzyw i aromatycznym zielonym sosem ze świeżych ziół. Dzisiaj jest nam zdecydowanie zielono i wiosennie:D.





Składniki (2 osoby):

1 batat

4 młode marchewki
4-6 szparagów
½ papryki czerwonej
6-8 pomidorków cherry
4-6 rzodkiewek
2 garście miksu sałat
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki
½ papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki pestek dyni (uprażonych)
2 łyżki płatków migdałowych (uprażonych)

Sos:
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego oregano
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (białego)
½ łyżeczki syropu z agawy
½ łyżeczki musztardy chrzanowej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Bataty, marchew oraz szparagi obrać ze skórki. Batata pokroić w ósemki, marchew podzielić na cztery części, szparagi podzielić na trzy części. Tak przygotowane warzywa doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką (opcjonalnie) i skropić oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (opcja grill). Bataty oraz marchew grilować ok. 30 minut. Szparagi grilować 10-15 minut. Paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki a pomidorki przekroić na pół.
Na talerze wyłożyć miks sałat oraz świeże warzywa.
Przygotować sos: oregano oraz bazylię bardzo drobno posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.


Na przygotowane talerze wyłożyć grilowane warzywa, uprażone pestki dyni oraz płatki migdałowe. Całość polać sosem.



Etykiety: , , , ,