Po weekendzie czas na coś konkretnego! Dzisiaj risotto z pieczarkami i naszą ulubioną młodą marchewką z nutą cydru jabłkowego. Bez obaw możecie spokojnie nakarmić swoje dzieci - alkohol odparuje a niesamowity smak zostanie w potrawie. Tak, że jeżeli chcecie poczuć cydrową moc, musicie spróbować cydru przed gotowaniem;p
Składniki ( na 4 porcje):
BULION WARZYWNY:
¼ selera
kilka gałązek natki pietruszki
½ pora
4 marchewki
1 duży korzeń pietruszki
4 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
6 ziaren pieprzu
2 l wody
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone warzywa na bulion. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, natkę pietruszki ( w całości) i solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa zmiękną, a woda przejmie smak warzyw i przypraw. Jeżeli woda zbyt mocno odparuje podlewamy nieco wodą.
RISOTTO:
1 ½ l bulionu warzywnego
300 g pieczarek
1 duża cebula
4 młode marchewki
200 ml cydru jabłkowego
łyżka płatków drożdżowych
200g ryżu do risotto
łyżka oleju kokosowego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę w drobną kostkę, a marchewkę w słupki.
Na dużej patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do paelli) rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy aby cebulka się zeszkliła, ostrożnie żeby nie przypalić czosnku. Dodajemy pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy marchewkę. Chwilkę podsmażamy.
Wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając, aby zrobił się szklisty.
Podlewamy całość wywarem z warzyw ( 2 łyżki wazowe) i mieszamy co chwila czekając, aż ryż wchłonie wywar. Kiedy ryż wchłonie bulion zalewamy ryż cydrem.
Mieszamy i czekamy, aby ryż wchłonął cydr i ponownie podlewamy bulionem. Gotujemy mieszając. Czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie miękki. Na koniec wsypujemy płatki drożdżowe i mieszamy.
Etykiety: bezglutenowe, cydr, danie główne, pieczarki, polski, przepisy, risotto, ryż