PUDDING CHIA Z RYŻEM I OWOCAMI


Pamiętacie jeszcze ryż preparowany? My tak, bo był to hit naszego dzieciństwa. Dzisiaj w zupełnie nowym wydaniu, bo jako smakowity dodatek do puddingu z chia i owoców. Śniadania nie muszą być nudne! Zwłaszcza te roślinne.




Składniki (2 osoby):

200ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
3 łyżki nasion chia
kilka truskawek
1 banan
4 łyżki ryżu preparowanego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki żurawiny



Przygotowanie:

Wieczorem wymieszać mleko z nasionami chia i wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia do szklanki/słoika układać warstwy puddingu: 

na dno po 1 łyżce ryżu, 

mleko z chia, 

pokrojone w plastry truskawki oraz banan,

1 łyżka żurawiny

mleko z chia

ponownie ryż, 

mleko z chia,

owoce, żurawina, 

mleko.

Na górę ponownie ułożyć kilka plastrów truskawek oraz banana i posypać każdą porcję łyżką wiórków kokosowych.

Proste i smaczne! Można przechowywać w lodówce do max. 2 dni.


Etykiety: , , , , , , ,