Pamiętacie jeszcze ryż preparowany? My tak, bo był to hit naszego dzieciństwa. Dzisiaj w zupełnie nowym wydaniu, bo jako smakowity dodatek do puddingu z chia i owoców. Śniadania nie muszą być nudne! Zwłaszcza te roślinne.
Składniki (2 osoby):
200ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
3 łyżki nasion chia
kilka truskawek
1 banan
4 łyżki ryżu preparowanego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki żurawiny
Przygotowanie:
Wieczorem wymieszać mleko z nasionami chia i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia do szklanki/słoika układać warstwy puddingu:
na dno po 1 łyżce ryżu,
mleko z chia,
pokrojone w plastry truskawki oraz banan,
1 łyżka żurawiny
mleko z chia
ponownie ryż,
mleko z chia,
owoce, żurawina,
mleko.
Na górę ponownie ułożyć kilka plastrów truskawek oraz banana i posypać każdą porcję łyżką wiórków kokosowych.
Proste i smaczne! Można przechowywać w lodówce do max. 2 dni.
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, chia, deser, polski, przepisy, pudding, śniadanie