PODPŁOMYKI Z PIĘCIOMA PASTAMI


Nudne śniadanie? W kuchni roślinnej nie ma miejsca na nudę. Przed Wami 5 past kanapkowych, które idealnie komponują się ze świeżym pieczywem, waflami ryżowymi i podpłomykami, czyli plackami, które dawniej zastępowały pieczywo. Te smaki nigdy się Wam nie znudzą. Świetnie sprawdzają się nie tylko o poranku, ale również na spotkaniu z przyjaciółmi.







PODPŁOMYKI PSZENNE:



Składniki ( na 2 duże podpłomyki):
350 g mąki
250 ml wody

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dolewamy wodę mieszając. Zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy okrągłe placki.

Gotowy placek przekładamy na rozgrzany w piekarniku kamień (180 stopni) i pieczemy 4 minuty.



PODPŁOMYKI ŻYTNIE:

Składniki ( na 2 duże podpłomyki):

350 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
300 ml wody

Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do miski i stopniowo wlewamy wodę mieszając. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy okrągłe placki.

Gotowy placek przekładamy na rozgrzany w piekarniku kamień (180 stopni) i pieczemy 4 minuty.



PASTA Z TOFU I OLIWEK:

Składniki:
10 oliwek
3 łyżki soku z cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
90 g tofu naturalnego
sól
pieprz
¼ łyżeczki curry

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na jednolitą masę.



TWAROŻEK Z TOFU Z RZODKIEWKĄ:

Składniki:
90 g tofu naturalnego
5 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki śmietanki sojowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Tofu ugniatamy widelcem. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tofu oraz przyprawy i szczypiorek. Całość mieszamy.




PASTA Z AVOCADO

Składniki:
½ awokado
2 łyżki soku z cytryny
⅓ papryczki chili
sól
pieprz

Przygotowanie:

Avocado ugniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny. Papryczkę drobno siekamy i dodajemy do avocado. Dodajemy przyprawy i mieszamy.



RZODKIEWKA ZE ŚMIETANKĄ

Składniki:
pęczek rzodkiewki
1 łyżka siekanego szczypiorku
2 łyżki śmietanki sojowej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Rzodkiewki ścieramy na tarce warzywnej na drobnych oczkach.Dodajemy szczypiorek, przyprawy i sojową śmietankę. Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy.




PASTA Z PESTEK SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI SUSZONYMI I CHILI

Składniki:
5 łyżek pestek słonecznika
⅓ papryczki chili
garść rukoli
2 pomidory suszone w oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę i pomidory i chili siekamy i dodajemy do pestek. Wlewamy oliwę i wodę. Wsypujemy przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.



Etykiety: , , , , , ,