250 ml wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dolewamy wodę mieszając. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy okrągłe placki.
Gotowy placek przekładamy na rozgrzany w piekarniku kamień (180 stopni) i pieczemy 4 minuty.
PODPŁOMYKI ŻYTNIE:
Składniki ( na 2 duże podpłomyki):
350 g mąki żytniej
150 g mąki pszennej
300 ml wody
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do miski i stopniowo wlewamy wodę mieszając. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy okrągłe placki.
Gotowy placek przekładamy na rozgrzany w piekarniku kamień (180 stopni) i pieczemy 4 minuty.
PASTA Z TOFU I OLIWEK:
Składniki:
10 oliwek
3 łyżki soku z cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
90 g tofu naturalnego
sól
pieprz
¼ łyżeczki curry
Przygotowanie
Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na jednolitą masę.
TWAROŻEK Z TOFU Z RZODKIEWKĄ:
Składniki:
90 g tofu naturalnego
5 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki śmietanki sojowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tofu ugniatamy widelcem. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tofu oraz przyprawy i szczypiorek. Całość mieszamy.
PASTA Z AVOCADO
Składniki:
½ awokado
2 łyżki soku z cytryny
⅓ papryczki chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny. Papryczkę drobno siekamy i dodajemy do avocado. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
RZODKIEWKA ZE ŚMIETANKĄ
Składniki:
pęczek rzodkiewki
1 łyżka siekanego szczypiorku
2 łyżki śmietanki sojowej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Rzodkiewki ścieramy na tarce warzywnej na drobnych oczkach.Dodajemy szczypiorek, przyprawy i sojową śmietankę. Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy.
PASTA Z PESTEK SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI SUSZONYMI I CHILI
Składniki:
5 łyżek pestek słonecznika
⅓ papryczki chili
garść rukoli
2 pomidory suszone w oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę i pomidory i chili siekamy i dodajemy do pestek. Wlewamy oliwę i wodę. Wsypujemy przyprawy. Całość blendujemy na gładką masę.