PLACKI ZIEMNIACZANE


Nie ma jak u Mamy, która szanuje wybory swoich dzieci! Ale kiedy Mamuśka daleko i daleko jej wegańskie placki ziemniaczane nie pozostaje nam nic innego jak...spróbować zrobić własne:) Dzisiaj na tapecie młode ziemniaki w najlepszym wydaniu prosto z naszego rodzinnego domu!





Składniki (2 -3 osoby):


8 młodych ziemniaków
cebula dymka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej/ oliwa do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki starkować na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić drobno i dodać do starkowanych ziemniaków. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wymieszać. W razie konieczności odlać z masy nadmiar wody.


Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie z dwóch stron.


Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia placków z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Są tacy, którzy lubią jeść placki ziemniaczane z cukrem lub dżemem. My często spożywamy nasze placki w towarzystwie prostej surówki z marchewki i jabłka.


Etykiety: , , , ,