PLACKI JAGLANE

Weekend ma to do siebie, że w końcu mamy więcej czasu na gotowanie. Chowajcie chleb, nadchodzą jaglane placki, które świetnie smakują z pojawiającymi się już krajowymi truskawkami, a nie pogardzą tez i borówką. Mąka jaglana ma jednak to do siebie, że ma delikatny i charakterystyczny posmak goryczy. Taka uroda produktów jaglanych. Ale, ale nie martwcie się owoce i syrop klonowy sprawią, że placki będą wyjątkowe i pyszne:)





Składniki:


350 g mąki jaglanej
2 łyżeczki mąki migdałowej
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
300 ml mleka roślinnego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju kokosowego
laska wanilii



Przygotowanie:

Cukier zmiksować z mlekiem oraz olejem kokosowym. Dodać ziarna laski wanilii. Mąkę jaglaną, migdałową oraz proszek do pieczenia przesiać do miski z mlekiem. Dodać siemię lniane i zmiksować.

Smażyć na suchej patelni z obu stron. Podawać z owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.


Etykiety: , , , , , ,