Czas na słodkości i odrobinę orzechowego szaleństwa. Muffinki, które na specjalne zamówienie M. piecze dla małych gości swojego syna. Mocno bananowe i cudowną nutą orzechów. Spróbujcie sami i koniecznie uchrońcie choć jedną przed dziećmi;p
Składniki ( na około 14 sztuk):
2 banany
4 łyżki masła orzechowego
150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 ml oleju
50 ml mleka sojowego
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki siemienia lnianego i 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Banany rozgnieść w misce widelcem na miazgę. Dodać masło orzechowe, cukier, olej i mleko sojowe. Dokładnie zmiksować. Siemię lniane zalać wodą i dokładnie wymieszać. Dodać do pozostałych składników. Powoli mieszając dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Masę przelać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku około 15 - 20 minut.
Etykiety: banany, deser, masło orzechowe, muffinki, polski, przepisy