KOTLETY Z SOCZEWICY Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Nie raz i nie dwa słyszałyśmy “ No ale jak to tak - bez kotleta?!” A więc dzisiaj dla wszystkich kotletożerców - kotlety z soczewicy z suszonymi pomidorami, czyli tradycyjny obiad w wegańskiej odsłonie;)







Składniki (4-5 osób):

250g soczewicy czerwonej
2 łyżki mielonego siemienia
½ papryczki chili
natka pietruszki
kawałek pora
4-6 suszonym pomidorów w oliwie
szczypta czosnku suszonego
½ łyżeczki czerwonej czubrycy
60g bułki tartej lub 60 g płatków jaglanych/owsianych
sól
pieprz
(opcjonalnie) bułka tarta lub płatki do obtoczenia kotletów
olej/oliwa do smażenia


Przygotowanie:


Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie soczewicę odcedzić i ostudzić. Pora pokroić w plasterki, chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Do miski wrzucić ostudzoną soczewicą, pokrojone warzywa, siemię lniane oraz przyprawy. Dodać bułkę tartą lub płatki i dokładnie wymieszać.


Z masy utworzyć niewielkie kotlety. Kotlety przed usmażeniem można dodatkowo obtoczyć bułką tartą lub płatkami. 


Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą/ olejem. 


Kotlety można upiec. Należy jednak pamiętać, iż pieczone kotlety będą bardziej suche. Podawać z ulubionymi warzywami/ pieczonymi ziemniakami lub ryżem.


Etykiety: , , , ,