KLOPSY RYŻOWO - SOCZEWICOWE I MŁODA KAPUSTKA


Wiosna pełną parą na targu. Dlatego dzisiaj nasza ulubiona soczewica w połączeniu z ryżem i cudowną młodą kapustką z koperkiem. Proste w przygotowaniu i pyszne na talerzu:)





Składniki ( porcja na 4 osoby):



MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

⅔ główki młodej białej kapusty
sól
7 ziarenek czarnego pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego
pęczek koperku
4 listki laurowe



Kapustę siekamy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody z pieprzem i listkami laurowymi. Gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż zmięknie. Odcedzamy.


Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy podgotowaną kapustę, solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek.



KLOPSY

200 g soczewicy czerwonej
100 g ryżu
2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek gorącej wody
sól
pieprz
½ łyżeczki garam masala
garść natki pietruszki
łyżka oleju kokosowego



Przygotowanie. Soczewicę i ryż gotujemy. Natkę siekamy drobno. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i mieszamy dokładnie.
Odsączoną soczewicę wsypujemy do miski i dodajemy ugotowany ryż. Wrzucamy natkę pietruszki i przyprawy. Dodajemy siemię lniane. Całość dokładnie mieszamy.

Dłońmi formujemy małe klopsiki.


Klopsiki podsmażamy chwilę z każdej strony na patelni, tak aby się lekko zarumieniły


Etykiety: , , , , , ,