W ostatnich dniach zostało nam po gotowaniu trochę suszonych pomidorów i papryczki chili. W wegańskiej kuchni nic się nie marnuje. Przed Wami szybki wytrawny wypiek drożdżowy, czyli focaccia. Idealna jako przekąska albo pyszny dodatek do sałaty. Pełna smaku i niezwykle sycąca. Pycha!
Składniki (na duża blaszkę):
400 g mąki pszennej
200 ml wody
sól
1 papryczka chili
2 łyżeczki ziół prowansalskich
8 suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek oliwy
Rozczyn:
25g świeżych drożdży
szczypta cukru
60 ml bardzo ciepłej wody
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy i pozostawiamy w cieple, aby zaczęły pracować drożdże.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Pomidory suszone kroimy w małe kawałki. Papryczkę chili drobno siekamy.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, wodę i oliwę. Solimy do smaku oraz wsypujemy zioła prowansalskie i dodajemy pomidory i ostra papryczkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Idealnie pasuje do sałatki ze świeżych warzyw.
Etykiety: danie główne, focaccia, kuchnia włoska, polski, pomidory, przepisy