FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CHILI

W ostatnich dniach zostało nam po gotowaniu trochę suszonych pomidorów i papryczki chili. W wegańskiej kuchni nic się nie marnuje. Przed Wami szybki wytrawny wypiek drożdżowy, czyli focaccia. Idealna jako przekąska albo pyszny dodatek do sałaty. Pełna smaku i niezwykle sycąca. Pycha!








Składniki (na duża blaszkę):

400 g mąki pszennej
200 ml wody
sól
1 papryczka chili
2 łyżeczki ziół prowansalskich
8 suszonych pomidorów w oleju
5 łyżek oliwy

Rozczyn:

25g świeżych drożdży
szczypta cukru
60 ml bardzo ciepłej wody
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy i pozostawiamy w cieple, aby zaczęły pracować drożdże.



Mąkę przesiewamy do dużej miski. Pomidory suszone kroimy w małe kawałki. Papryczkę chili drobno siekamy.



Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, wodę i oliwę. Solimy do smaku oraz wsypujemy zioła prowansalskie i dodajemy pomidory i ostra papryczkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni.



Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Idealnie pasuje do sałatki ze świeżych warzyw.

Etykiety: , , , , ,