DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

Mleko kokosowe dostępne jest w większości delikatesów, ba można je znaleźć w niektórych sklepach osiedlowych. Cena niestety pozostawia wiele do życzenia...Tak więc nadchodzimy z odsieczą i szybkim, bardzo prostym sposobem na zrobienie domowego mleka kokosowego znacznie smaczniejszego aniżeli to, które możecie kupić, a dodatkowo bez dodatkowych ulepszaczy i substancji konserwujących. Przy tak niskim koszcie domowej produkcji może się raczyć roślinnym mlekiem bez skrupułów;) Pamiętajcie tylko, aby używać wiórków kokosowych bez siarczanów - dostępne w delikatesach, sklepach bio, oraz na działach ze zdrową żywnością. Zatem do dzieła!




Składniki:

1 szklanka wiórków kokosowych (bez siarczanów)
2 szklanki wody

Przygotowanie:

Wiórki wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą. Pozostawiamy na całą noc.
Następne dnia wszystko blendujemy około 4 minut. 
Przelewamy przez gęste sito ( na którym pozostaną zbledowane wiórki) np. do butelki lub dzbanka.
Mleko jest gotowe. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. 

Etykiety: , , ,