Mleko kokosowe dostępne jest w większości delikatesów, ba można je znaleźć w niektórych sklepach osiedlowych. Cena niestety pozostawia wiele do życzenia...Tak więc nadchodzimy z odsieczą i szybkim, bardzo prostym sposobem na zrobienie domowego mleka kokosowego znacznie smaczniejszego aniżeli to, które możecie kupić, a dodatkowo bez dodatkowych ulepszaczy i substancji konserwujących. Przy tak niskim koszcie domowej produkcji może się raczyć roślinnym mlekiem bez skrupułów;) Pamiętajcie tylko, aby używać wiórków kokosowych bez siarczanów - dostępne w delikatesach, sklepach bio, oraz na działach ze zdrową żywnością. Zatem do dzieła!
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych (bez siarczanów)
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Wiórki wsypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą. Pozostawiamy na całą noc.
Następne dnia wszystko blendujemy około 4 minut.
Przelewamy przez gęste sito ( na którym pozostaną zbledowane wiórki) np. do butelki lub dzbanka.
Mleko jest gotowe. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Etykiety: kokos, mleko kokosowe, napoje, polski