Klasyczne smaki i świeże produkty zawsze się sprawdzają w połączeniu. Dzisiaj mamy dla Was taki właśnie duet - świeże słodkie truskawki i kwaśny rabarbar w połączeniu z klasyczną drożdżówką. Nie ma mocnych, żeby się nie skusić!

Składniki (na blaszkę prostokątną o wymiarach 35x45cm):
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
200 ml mleka roślinnego
80g cukru
100ml oleju
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
600-800g rabarbaru
500g truskawek
płatki migdałowe do posypania
Kruszonka:
6-7 łyzek oleju kokosowego
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g mąki
Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić pod przykryciem.
Siemię lniane zalać w małej miseczce gorącą wodą i dokładnie wymieszać.
W dużej misce zmiksować przygotowany rozczyn, siemię lniane oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać i dodać wraz ze szczyptą soli do pozostałych składników. Dodać olej i wyrabiać ciasto aż przestanie przyklejać się do rąk. Tak przygotowane ciasto oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie przygotować owoce. Truskawki oraz rabarbar umyć. Twarde końcówki rabarbaru odciąć a rabarbar obrać i pokroić w drobne kawałki. W przypadku użycia mrożonych truskawek, truskawki obtoczyć w mące ziemniaczanej aby nie puściły wody.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzch położyć truskawki oraz rabarbar. Ciasto posypać przygotowaną kruszonką oraz migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ciasto piec ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Etykiety: ciasto, deser, polski, przepisy, rabarbar, truskawki