CIASTKA OWSIANE


Kobieta pracująca żadnej pracy się nie boi! Zakasujemy zatem rękawy i zabieramy się za pieczenie owsianych ciasteczek. Proste w przygotowaniu i pyszne z pewnością umilą majówkę nie tylko dzieciom ale i dorosłym.





Składniki (18-20 ciastek):



500 g płatków owsianych

6 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka mielonego siemienia + 5 łyżek gorącej wody
180 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
4 łyżki mleka migdałowego (lub sojowego)

Przygotowanie:
Siemię lniane zalać wodą i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej kokosowy i nadal miksować. Dodać ekstrakt z wanilii, sól oraz mleko migdałowe i wymieszać. Dodać płatki i wymieszać.  Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) przesiać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać rękoma lub za pomocą łyżki. 


Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Tak otrzymane ciasta układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 min.


Ciasta studzić na kratce. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.


Etykiety: , , , ,