6 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka mielonego siemienia + 5 łyżek gorącej wody
180 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
4 łyżki mleka migdałowego (lub sojowego)
Przygotowanie:
Siemię lniane zalać wodą i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej kokosowy i nadal miksować. Dodać ekstrakt z wanilii, sól oraz mleko migdałowe i wymieszać. Dodać płatki i wymieszać. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) przesiać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać rękoma lub za pomocą łyżki.
Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Tak otrzymane ciasta układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 min.
Ciasta studzić na kratce. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku kilka dni.