CHANA MASALA - CIECIERZYCA W POMIDORACH PO INDYJSKU

Czas na aromatyczną kuchnię indyjską, zwłaszcza, że Pokojowa Wioska Kryszny oficjalnie potwierdziła wczoraj, że wszystkie dania serwowane na Przystanku Woodstock są wegańskie i tym samym narobili M. smaka;p Dzisiaj na tapecie ciecierzyca w pomidorach, czyli nasza wersja indyjskiej Chana Masala. O tak, tego nie da się nie zjeść do samego końca, choć grozi przejedzeniem;p Pamiętajcie o ćwiczeniach i ładujcie roślinne białko.





Składniki (4 osoby):


1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów krojonych
½ cebuli
½ papryczki chili
½ białej/żółtej papryki
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka tartego imbiru
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry
1-2 łyżeczki curry
⅓ łyżeczki przyprawy garam masala
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki czosnku suszonego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
natka pietruszki



Przygotowanie:

Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę czerwoną oraz białą/żółtą pokroić w paski. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażyć a następnie dodać imbir, kurkumę oraz garam masala. Dodać pokrojone papryki i wymieszać. Podsmażyć warzywa wraz z przyprawami ok. 2-3 minut ciągle mieszając. Dodać pomidory oraz cukier i dusić na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzucić ciecierzycę odsączoną z wody oraz pozostałe przyprawy: kolendrę, czosnek oraz curry i doprawić solą do smaku.


Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 5-6 minut. Posypać pokrojoną natką pietruszki i podawać z ryżem.




Etykiety: , , , , , ,