1 puszka pomidorów krojonych
½ cebuli
½ papryczki chili
½ białej/żółtej papryki
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka tartego imbiru
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry
1-2 łyżeczki curry
⅓ łyżeczki przyprawy garam masala
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki czosnku suszonego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę czerwoną oraz białą/żółtą pokroić w paski. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażyć a następnie dodać imbir, kurkumę oraz garam masala. Dodać pokrojone papryki i wymieszać. Podsmażyć warzywa wraz z przyprawami ok. 2-3 minut ciągle mieszając. Dodać pomidory oraz cukier i dusić na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzucić ciecierzycę odsączoną z wody oraz pozostałe przyprawy: kolendrę, czosnek oraz curry i doprawić solą do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 5-6 minut. Posypać pokrojoną natką pietruszki i podawać z ryżem.