BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE GOFRY RYŻOWE

Dzisiaj Dzień wyjątkowy, Dzień Mamy. Z tej okazji dla wszystkich Mam mamy coś wyjątkowego - bezglutenowe wegańskie gofry! Spędźcie ten dzień wyjątkowo i zajadajcie z głowa i roślinnie;)





Składniki (6 gofrów):

2 łyżki siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody

300ml mleka roślinnego
200ml wody gazowanej
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju kokosowego
350g mąki ryżowej
100g tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego/ ziarna laski wanilii



Przygotowanie:

W miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Następnie siemię lniane wraz z cukrem i olejem kokosowym miksować w dużej misce do czasu otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Do otrzymanej masy dodać mleko, wodę gazowaną i aromat waniliowy i ponownie zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.



Rozgrzać gofrownicę posmarowaną olejem. Gofry piec 3-4 minuty, aż się zarumienią.


Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ubitym mlekiem kokosowym, owocami lub cukrem pudrem.




Etykiety: , , , ,