5-6 ziaren pieprzu
1 ziarenko ziela angielskiego
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
5-6 ziemniaków
400 g ciecierzycy z puszki
½ puszki pomidorów
sól
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić ziemniaki do zupy i gotować aż zmiękną. Na koniec wrzucić pomidory, ciecierzycę, łyżkę oliwy oraz przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki.