ZUPA Z CIECIERZYCY


Wiele osób pyta, jak uzupełniamy białko w diecie. Możliwości i dostarczania białka w diecie roślinnej jest wiele: od strączków poczynając, na orzechach kończąc. Dzisiaj propozycja na zupę właśnie z dużą zawartością białka - aromatyczna zupa z ciecierzycy. A żeby nie zabrakło Wam siły z dawką węglowodanów, czyli naszymi kochanymi polskimi ziemniakami:). W roślinach siła!






Składniki (4 porcje):

1 l wody
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
1 ziarenko ziela angielskiego
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
5-6 ziemniaków
400 g ciecierzycy z puszki
½ puszki pomidorów
sól
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy
natka pietruszki

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić ziemniaki do zupy i gotować aż zmiękną. Na koniec wrzucić pomidory, ciecierzycę, łyżkę oliwy oraz przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.  Podawać ze świeżą natką pietruszki.


Etykiety: , , , ,