1 l wody
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
liść laurowy
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
1 ziarenko ziela angielskiego
Dodatkowo:
3 bataty
1-2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
100 g ryżu (np. dzikiego)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa na bulion obrać, przekroić na pół wrzucić do gotującej się wody i gotować pod przykryciem około 30-40 minut. Bataty pokroić w kostkę. Warzywa oraz przyprawy z bulionu wyciągnąć z gotującej się wody i wrzucić bataty. Gotować, aż bataty będą miękkie. Następnie zmiksować całość, dodać oliwę, przyprawy oraz mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Ryż zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w oddzielnym garnku.
Zupę podawać z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.