WEGAŃSKIE KLOPSY JAGLANE Z CIECIERZYCĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Kotlet warzywny rzecz święta, ale czasami tez mamy przesyt. Dlatego dzisiaj przygotowałyśmy dla Was klopsy jaglane z dodatkiem ciecierzycy w sosie pomidorowym. Idealne na obiad rodzinny i niezwykle smakowite, a przy tym pełne wartości odżywczych dla naszej ciężarnej:).






Składniki (4 osoby):


100g kaszy jaglanej
1 cebula
1 marchewka
100g płatków owsianych
½ puszki ciecierzycy
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
natka pietruszki
1 łyżka oliwy do podsmażenia cebuli
olej do smażenia klopsów


Sos:
puszka pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego
100-150 ml wody
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki cukru
sól
½ łyżeczki czosnku


Przygotowanie:

Kaszę ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem w osolonej wodzie ok. 20 min. Pozostawić do ostygnięcia. Ciecierzycę zmielić lub zblendować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę oraz marchew -2-3 min ciągle mieszając. Do ostudzonej kaszy dodać ciecierzycę, marchew, cebulę, natkę pietruszki, płatki owsiane oraz przyprawy. Masę na klopsy dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Klopsy usmażyć na oleju lub podpiec w piekarniku nagrzanym do 1800 st. C aż się przyrumienią. W naszej wersji klopsy zostały usmażone.
Przygotować sos: do garnka wlać przecier pomidorowy/ pomidory z puszki, dodać wodę oraz przyprawy dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem kilka minut.
Usmażone klopsy zalać w dużym garnku przygotowanym sosem. Gotować na wolnym ogniu 10-15 minut lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15 minut.
Podawać z ulubionymi surówkami.


Etykiety: , , , , ,