WEGAŃSKIE CZEKOLADKI


Dzisiaj obchodzimy Dzień Czekolady. Na blogu nie może więc zabraknąć wegańskiej alternatywy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku. Ale pamiętajcie, że wegańskie nie znaczy, że są niskokaloryczne. Delektujcie się i pamiętajcie o codziennej porcji ruchu:).








Składniki:
100 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
10 dużych daktyli
3 łyżki karobu
2 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki żurawiny suszonej


Przygotowanie:

Daktyle  i żurawinę zalewamy w dwóch naczyniach gorącą wodą i odstawiamy na minimum 15 minut, żeby zmiękły.

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Kiedy się rozpuści dodajemy karob. Mieszamy dokładnie, tak aby uniknąć powstania grudek. Odstawiamy, żeby nico przestygło.

Daktyle odlewamy i ściągamy z nich skórkę. Siekamy na drobne kawałki. Żurawinę odlewamy i siekamy na mniejsze kawałki (nie trzeba tego robić, jeżeli używamy żurawiny suszonej ciętej).

Do wysokiego naczynia przelewamy olej kokosowy z karobem, dodajemy daktyle i wszystko blendujemy na gładką masę. Olej kokosowy może się lekko oddzielać.  Do masy wsypujemy żurawinę i płatki migdałowe. Mieszamy delikatnie łyżką.

Masę rozlewamy do foremek silikonowych lub foremki silikonowej. My użyłyśmy silikonowych serduszek do wypieków, a masę wlałyśmy na ok 1.5 cm do każdej.


Etykiety: , ,