100 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
10 dużych daktyli
3 łyżki karobu
2 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Daktyle i żurawinę zalewamy w dwóch naczyniach gorącą wodą i odstawiamy na minimum 15 minut, żeby zmiękły.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Kiedy się rozpuści dodajemy karob. Mieszamy dokładnie, tak aby uniknąć powstania grudek. Odstawiamy, żeby nico przestygło.
Daktyle odlewamy i ściągamy z nich skórkę. Siekamy na drobne kawałki. Żurawinę odlewamy i siekamy na mniejsze kawałki (nie trzeba tego robić, jeżeli używamy żurawiny suszonej ciętej).
Do wysokiego naczynia przelewamy olej kokosowy z karobem, dodajemy daktyle i wszystko blendujemy na gładką masę. Olej kokosowy może się lekko oddzielać. Do masy wsypujemy żurawinę i płatki migdałowe. Mieszamy delikatnie łyżką.
Masę rozlewamy do foremek silikonowych lub foremki silikonowej. My użyłyśmy silikonowych serduszek do wypieków, a masę wlałyśmy na ok 1.5 cm do każdej.