TAGLIATELLE Z CUKINII


Nie samym makaronem człowiek żyje. Dlatego mamy dla was dzisiaj propozycję na warzywny makaron z aromatycznym ostrym sosem orzechowo -kokosowym. Idealna kolacja. Nie zapomnijcie o porcji świeżych warzyw, które idealnie skomponują się z gotowym tagiatelle:)





Składniki (3 porcje):



2 cukinie

3 łyżki masła orzechowego

łyżka oliwy

1/2 papryczki chili
sól
3 łyżki mleka kokosowego
garść rukoli
10 orzechów pistacjowych



Przygotowanie

Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wokół na cienkie paki przypominające kształtem makaron tagliatelle.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Pokrojoną cukinię wrzucamy do gotującej się wody na 30 -40  sekund i odcedzamy.

Sos:
Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko podsmażamy i dodajemy masło orzechowe oraz mleko kokosowe oraz szczyptę soli. Chwilę redukujemy.

Cukinię mieszamy z gotowym sosem. Dodajemy umytą rukolę i ponownie mieszamy. Pistacje siekamy i posypujemy nimi cukiniowe tagiatelle z sosem.


Etykiety: , , , ,