1 marchewka
2 garści ulubionego miksu sałat
90g tofu naturalnego
½ papryki czerwonej
pęczek rzodkiewki
8-10 pomidorków koktajlowych
4 łyżki pestek granatu
1 łyżka oliwy
pieprz
sól
Marynata do tofu:
2 łyżki oliwy
½ papryczki chili (drobno pokrojonej)
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
szczypiorek (posiekany)
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżeczka kremu balsamicznego
½ łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tofu pokroić w słupki lub trójkąty. W miseczce wymieszać dokładnie składniki na marynatę. Wrzucić pokrojone tofu do marynaty i pozostawić na około 15-20 min w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (opcja grill). Batata i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić oliwa i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.
Zamarynowane tofu grilować lub podsmażyć na suchej patelni do zarumienia się.
Paprykę pokroić w słupki, rzodkiewkę w plasterki. Pomidorki przekroić na pół.
Na talerze wyłożyć sałaty oraz przygotowane warzywa: paprykę, pomidorki, rzodkiewkę, pestki granatu oraz upieczonego batata, marchew oraz grilowane tofu. Całość polać sosem.