6 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 ½ łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki żurawiny
½ ogórka zielonego
1 duży pomidor
4 łyżki konserwowej fasoli pinto
sól
pieprz
1 ½ łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomidory suszone przekładamy małej miseczki i wlewamy olej . Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę odlewamy a żurawinę wrzucamy do pomidorów suszonych i wlewamy olej z zalewy. Mieszamy.
Umytą sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy fasolę. Ogórka kroimy w plastry, pomidora kroimy na pół i każdą połowę na cztery plastry. Pomidory suszone kroimy na połówki i dodajemy z pozostałymi warzywami do sałaty. Żurawinę wyjmujemy z oleju i wrzucamy do pozostałych warzyw. Wlewamy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Mieszamy.