Dzisiaj kolejna wariacja na temat placków. Idealne na śniadanie lub kolację. Proste w przygotowaniu i apetyczne. Jabłka i chia = duet idealny:)
Składniki (4 osoby):
2 łyżki siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
400 ml mleka migdałowego
300 g mąki pszennej
1-2 łyżki nasion chia
2 łyżki cukru
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
W miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W dużej misce zmiksować siemię lniane z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodać olej kokosowy i nadal miksować. Wlać mleko, wsypać nasiona chia i miksować kilka minut. Suche składniki przesiać i dokładnie wymieszać z mokrymi składnikami. Wrzucić pokrojone jabłko, wymieszać. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub owocami.
Etykiety: chia, deser, placki, polski, przepisy, śniadanie