PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z SOCZEWICĄ


Dzisiaj mamy dla Was propozycję na tradycyjny dodatek do barszczu lub sałatki. Proste w przygotowaniu i sycące paszteciki z soczewicą.





Składniki (ok. 20 pasztecików):


Ciasto:

400g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
5 łyżek ciepłej wody
szczypta cukru
sól
3 łyżki oliwy
200 ml mleka sojowego

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłą wodę, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić, żeby zaczęły pracować.

Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać. Dodać rozczyn, ciepłe mleko, sól i oliwę. Zagnieść ciasto do momentu, kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Farsz:

180g czerwonej soczewicy
2 cebule
pieprz czarny mielony
sól
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżka oliwy z chilli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki


Soczewicę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Natkę posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z  chilli i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać soczewicę, sól i pieprz oraz czosnek. Podsmażyć. Dodać natkę. Chwilkę podsmażyć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Farsz wykładać wzdłuż jednej z krawędzi. Następnie ciasno zwinąć w roladę. Ostrym nożem pokroić na małe paszteciki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

Paszteciki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.




Etykiety: , , ,