400g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
5 łyżek ciepłej wody
szczypta cukru
sól
3 łyżki oliwy
200 ml mleka sojowego
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłą wodę, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić, żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać. Dodać rozczyn, ciepłe mleko, sól i oliwę. Zagnieść ciasto do momentu, kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Farsz:
180g czerwonej soczewicy
2 cebule
pieprz czarny mielony
sól
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżka oliwy z chilli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Natkę posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z chilli i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać soczewicę, sól i pieprz oraz czosnek. Podsmażyć. Dodać natkę. Chwilkę podsmażyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Farsz wykładać wzdłuż jednej z krawędzi. Następnie ciasno zwinąć w roladę. Ostrym nożem pokroić na małe paszteciki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Paszteciki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.