KRUCHE CIASTECZKA Z JAGODAMI


Niedzielne wypieki czas zacząć! Dzisiaj mamy coś specjalnie dla dzieciaków i fanów kruchych ciasteczek - jagodowe kruche ciasteczka. Idealne do kawy i herbaty. Znikają w zastraszającym tempie więc koniecznie zaopatrzcie się w czujne spojrzenie i długi spacer;p





Składniki (na około 20 dużych ciastek)

300 g mąki pszennej

125 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
30 ml wody
80 ml oleju
4-5 łyżek mrożonych jagód ( w sezonie świeżych)


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy siemie lniane i zalewamy 9 łyżkami gorącej wody. Mieszamy dokładnie. Dodajemy cukier i miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy olei i wodę, cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy jagody oraz stopniowo przesiewamy suche składniki ( maki i proszek do pieczenia) początkowo mieszając łyżką, a następnie rękoma zagniatamy ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.



Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy ciastka. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15 minut.


Etykiety: , , , ,