½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ czerwonej cebuli
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
Pesto słonecznikowe:
6 łyżek uprażonych pestek słonecznika
oliwa z oliwek
garść bazylii
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obrać i pokroić w plastry. Papryki pokroić w kwadraty. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa wraz z pomidorkami (w całości) wrzucić do miski, zalać oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na co najmniej 20 min.
W tym czasie przygotować pesto. Uprażone pestki słonecznika zmielić w młynku. Do blendera wrzucić zmielone pestki, dodać bazylię, posiekaną natkę pietruszki, sól pieprz i oliwę (ilość oliwy dostosować do preferencji - w zależności czy chcemy osiągnąć gęste czy rzadkie pesto, min. 8 łyżek oliwy). Składniki na pesto dokładnie zblendować do czasu uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcji grill) i grilować warzywa ok. 20 min.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z pesto. Na makaron wyłożyć grilowane warzywa.