MAKARON Z GRILOWANYMI WARZYWAMI I PESTO SŁONECZNIKOWYM


Makarony maja to do siebie, że można je serwować niemal ze wszystkim. Na słodko i wytrawnie. Pomysłom nie ma końca. Zwłaszcza w kuchni roślinnej. Dzisiaj nasza kolejna propozycja na makaronowe szaleństwo - makaron z grilowanymi warzywami i pesto...uwaga - z pestek słonecznika!





Składniki (4 osoby):

200g makaronu penne pełnoziarnistego

kiść pomidorów koktajlowych
½ cukinii
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ czerwonej cebuli
sól
pieprz
3 łyżki oliwy

Pesto słonecznikowe:
6 łyżek uprażonych pestek słonecznika
oliwa z oliwek
garść bazylii
natka pietruszki
sól
pieprz


Przygotowanie:

Cukinię obrać i pokroić w plastry. Papryki pokroić w kwadraty. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa wraz z pomidorkami (w całości) wrzucić do miski, zalać oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na co najmniej 20 min.



W tym czasie przygotować pesto. Uprażone pestki słonecznika  zmielić w młynku. Do blendera wrzucić zmielone pestki, dodać bazylię, posiekaną natkę pietruszki, sól pieprz i oliwę (ilość oliwy dostosować do preferencji - w zależności czy chcemy osiągnąć gęste czy rzadkie pesto, min. 8 łyżek oliwy). Składniki na pesto dokładnie zblendować do czasu uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcji grill) i grilować warzywa ok. 20 min.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z pesto. Na makaron wyłożyć grilowane warzywa.


Etykiety: , , , ,