KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI


Z okazji niedzieli wspomnienie domu rodzinnego i smaku dzieciństwa. Kruche ciasto naszej Mamy w wydaniu wegańskim z truskawkami. Uwierzcie, że trudno będzie nie skusić się na kolejny kawałek;) Więc kiedy ciasto będzie odpoczywało w lodówce warto zabrać się za ćwiczenia bądź wybrać się na długi spacer.





Składniki:


500g maki pszennej
250g maki ziemniaczanej
4 łyżki siemienia lnianego +10 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
50ml wody
160-170ml oleju
200g truskawek (mrożonych lub świeżych) + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia

Przygotowanie:

W małej miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Przełożyć siemię lniane do dużej miski, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i wodę i nadal miskować. Do miski przesiać suche składniki(mąki, proszek do pieczenie). Ciasto zagniatać aż przestanie kleić się do rąk.


Część wyrobionego ciasta włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Pozostałą część ciasta rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mrożone truskawki obtoczyć w mące ziemniaczanej/ świeże przekroić na pół i również obtoczyć w mące ziemniaczanej. Owoce wyłożyć na ciasto. Ciasto chłodzone w lodówce starkować na tarce o grubych oczkach i posypać nim owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 45 min.


Etykiety: , , , ,