2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
2-3 l wody
sól
6 ziarenek pieprzu czarnego
3 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
4 buraki
3 łyżki mleka kokosowego (twarda część)
łyżeczka cukru
2 łyżki płatków migdałowych (uprażonych)
Przygotowanie:
Włoszczyznę kroimy na duże kawałki, zalewamy wodą, wrzucamy pieprz w ziarnach, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy. Gotujemy bulion warzywny - ok 45 minut.
Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Z buliony wyjmujemy warzywa i przyprawy. Dodajemy do wywaru buraki. Gotujemy. Kiedy buraki zmiękną dodajemy szczyptę soli i cukier.
Całość blendujemy na gładką masę i dodajemy mleko kokosowe. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.