KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI Z QUINOA


Czas na wegański obiad pełen roślinnego białka, bo dieta roślinna to nie tylko węglowodany! Dzisiaj na stole pojawią się kotlety z czerwonej fasoli z quinoa. Idealne dawka roślinnej mocy dla aktywnych wegan!





Składniki (18 kotlecików):



100g komosy ryżowej ugotowanej
1 puszka fasoli czerwonej (400g)
1 cebula
½ chili
1 łyżka siemienia + 2.5 łyżki gorącej wody
2 łyżki kaszy kukurydzianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g płatków owsianych lub jaglanych
natka pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki czubrycy czerwonej
sól
pieprz
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Fasolę zmielić. Cebulę oraz chili drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy/oleju.
W małej miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przełożyć zmieloną fasolę, komosę i siemię lniane i dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać wraz z usmażoną cebulką i chili do pozostałych składników. Następnie dodać składniki suche (kaszę, mąkę oraz płatki) i przyprawy. Całą masę na kotlety dokładnie wymieszać i formować rękoma małe kotleciki. Kotleciki smażyć na niewielkiej ilości oleju/oliwy (można tez kotleciki upiec, jednak wówczas będą one bardziej suche).



Podawać z ulubioną sałatką.

Etykiety: , , , ,