8 łyżek ugotowanej kaszy bulgur
4 łyżki soku z cytryny
6 suszonych pomidorów w oleju
2 duże garście świeżego szpinaku
100g tofu naturalnego
sól
pieprz
¼ łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki uprażonych pestek dyni
mały kawałek pora
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy.
Pora i pomidory suszone kroimy na małe kawałki (paseczki)
Tofu kroimy w kostkę,
Na patelnie wlewamy olej kokosowy. Wrzucamy pora i pomidory suszone. Lekko podsmażamy. Dodajemy szpinak, tofu oraz posypujemy wszystko przyprawami. Podsmażamy chwilę. Wlewamy sok z cytryny. Chwilę dusimy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Na talerz wykładamy kaszę, kładziemy tofu w sosie szpinakowo - cytrynowym. Danie posypujemy uprażonymi pestkami dyni.