KASZA BULGUR Z SOSEM CYTRYNOWO- SZPINAKOWYM I TOFU


Dzisiaj podstawą do powstania dania była jedna z naszych ulubionych kasz, czyli bulgur o lekko orzechowym smaku. A że musimy dbać teraz o przyszłą mamę i maluszka wyjątkowo mocno, w dzisiejszym daniu znajdziecie obowiązkowo zielone warzywo liściaste oraz porządną dawkę białka. A kto trenuje z pewnością zaopatrzy się w niezbędną wegańską siłę:)






Składniki (2 porcje):

8 łyżek ugotowanej kaszy bulgur
4 łyżki soku z cytryny
6 suszonych pomidorów w oleju
2 duże garście świeżego szpinaku
100g tofu naturalnego
sól
pieprz
¼ łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki uprażonych pestek dyni
mały kawałek pora

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy.
Pora i pomidory suszone kroimy na małe kawałki (paseczki)
Tofu kroimy w kostkę,
Na patelnie wlewamy olej kokosowy. Wrzucamy pora i pomidory suszone. Lekko podsmażamy. Dodajemy szpinak, tofu oraz posypujemy wszystko przyprawami. Podsmażamy chwilę. Wlewamy sok z cytryny. Chwilę dusimy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Na talerz wykładamy kaszę, kładziemy tofu w sosie szpinakowo - cytrynowym. Danie posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Etykiety: , , , , , ,