HALAWA

Latka lecą, a marzenia są po to, aby je realizować. I stało się. Młodsza z Sióstr dotarła po latach na Przystanek Woodstock i zakochała się w deserze serwowanym w Wiosce Kriszny. Halawa, bo o tym właśnie mowa, jest tradycyjnym deserem hinduskim, oryginalnie daniem wegetariańskim.Kombinowałyśmy i chyba udało nam się uchwycić ten smak w wegańskim wydaniu i z lekką modyfikacją bakaliową. Jeżeli zastanawiacie się czy na Woodstocku zjecie opcję wegańską - niestety nie zapewnimy Was, iż tak, ponieważ informacje na ten temat bywają sprzeczne. Tak więc roślinnie i bez obaw możecie delektować się halawą w domu:).





Składniki (na 3 porcje):



250 ml wody
6.5 łyżki kaszy manny
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki żurawiny suszonej / rodzynek
duży banan
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z żurawiną / rodzynkami i bananem i cynamonem. Gotujemy do momentu, kiedy banan zmięknie i zacznie się rozpadać. Dodajemy syrop z agawy. Mieszamy. Powoli wsypujemy kaszę, ciągle mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje dodajemy olej kokosowy. Mieszamy gotując do momentu, aż kasza zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Etykiety: , , , ,