GOŁĄBKI Z KASZY JAGLANEJ


Już jest! W warzywniakach i na targach owoco - warzywnych pojawiła się młoda kapusta:) A jak młoda kapusta, to na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnych gołąbków, ale oczywiście w wydaniu wegańskim. Tej wiosny gołąbki z kaszy jaglanej podbiły nasze serca!





Składniki (3-4 osoby):


Farsz:
100g kaszy jaglanej
3 pieczarki
½ cebuli
½ papryki czerwonej
2 pomidory suszone
natka pietruszki
1 łyżka siemienia lnianego + 2,5 łyżki gorącej wody
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ papryczki chili
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

6 marchewek
6-8 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól
kawałek selera
1 mała cebula
10 liści kapusty
90 ml przecieru pomidorowego



Przygotowanie:

Liście kapusty zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut.
Kaszę zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Pieczarki oraz cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę pokroić w drobne kawałki, chili drobno posiekać.  Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, chili oraz paprykę i chwilę smażyć aż cebula zarumieni się. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć 3-4 minuty, ciągle mieszając.


Podsmażone warzywa dodać do ugotowanej kaszy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekane pomidory suszone. W małej miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Siemię lniane dodać do kaszy i wymieszać. Farsz odstawić do lodówki na około 30 min.
W tym czasie przygotować składniki na sos. Marchewki i selera obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Wyciąć z każdego liścia kapusty twardą część. Napełnić każdy liść kapusty łyżką przygotowanego farszu i zawinąć liść tak, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. 


Tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w głębokim garnku. Wrzucić marchew, seler oraz cebulę. Dodać liść laurowy oraz sól i pieprz ziarnisty i zalać wodą, tak aby wszystkie gołąbki znajdowały się w sosie. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie wlać przecier pomidorowy. Gotować przez min. 30 minut.


Nie mieszać w trakcie gotowania bowiem farsz może wypłynąć z gołąbków.


Etykiety: , , , , , ,