100g kaszy jaglanej
3 pieczarki
½ cebuli
½ papryki czerwonej
2 pomidory suszone
natka pietruszki
1 łyżka siemienia lnianego + 2,5 łyżki gorącej wody
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ papryczki chili
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
6 marchewek
6-8 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
sól
kawałek selera
1 mała cebula
10 liści kapusty
90 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Liście kapusty zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut.
Kaszę zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Pieczarki oraz cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę pokroić w drobne kawałki, chili drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, chili oraz paprykę i chwilę smażyć aż cebula zarumieni się. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Podsmażone warzywa dodać do ugotowanej kaszy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz drobno posiekane pomidory suszone. W małej miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Siemię lniane dodać do kaszy i wymieszać. Farsz odstawić do lodówki na około 30 min.
W tym czasie przygotować składniki na sos. Marchewki i selera obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Wyciąć z każdego liścia kapusty twardą część. Napełnić każdy liść kapusty łyżką przygotowanego farszu i zawinąć liść tak, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.