1 łyżka cukru waniliowego
150 ml mleka sojowego
50 ml oleju kokosowego (rozpuszczonego)
25 g świeżych drożdży
50 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
Nadzienie:
4 duże jabłka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W małej misce rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i ciepłą wodą.Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Drożdże zostawiamy na chwilę, żeby zaczęły rosnąć.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko sojowe podgrzewamy. Do mąki wlewamy gotowy rozczyn. Dodajemy ciepłe mleko sojowe, cukier waniliowy oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na tarce warzywnej, na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kule. każdą wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 3 mm. Na ciasto wykładamy połowę farszu i zawijamy rulon. Tak postępujemy z obiema kulami ciasta.
Strucle przekładamy do foremek prostokątnych ( lub na dużą blaszkę) wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy zwinięte ciasto i pieczemy 20 - 30 minut ( w zależności od grubości strucli).