CURRY Z TOFU I WARZYWAMI


Kochamy smaki kuchni orientalnej dlatego dzisiaj mamy dla Was propozycję na warzywa z tofu w aromatycznym sosie curry. Proste w przygotowaniu i pełnowartościowe danie. Idealnie komponuje się z dzikim ryżem. I jak tu nie kochać roślinnej diety:)!





Składniki (na 4 porcje):


2 marchewki
1 papryka
1 mała cukinia
garść orzechów nerkowca
4 łyżki mleka kokosowego (twarda część)
1 łyżka pasty curry
180 g naturalnego tofu
½ łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
⅓ łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
100 ml wody

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę. Cukinię i marchewkę w plasterki. Paprykę kroimy w paski.
Olej kokosowy mieszamy z pastą curry i wlewamy na rozgrzaną patelnię. Wrzucamy tofu i chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę i marchewkę. Podsmażamy chwilę i dodajemy cukinię, orzechy nerkowca oraz sól, pieprz i przyprawę curry. Chwilę podsmażamy i dodajemy 100 ml wody. Podgotowujemy i dodajemy mleko kokosowe. Całość dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną, a smaki połączą się

Etykiety: , , , , , ,