250 ml mleka roślinnego
90g cukru
½ łyżeczki soli
5 łyżek oleju kokosowego
25 dag świeżych drożdży
Nadzienie:
5 łyżek oleju kokosowego
80-100 g cukru
1,5 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Drożdże wraz z cukrem zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do wyrośniętych drożdży, dodać sól i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony olej kokosowy. Ciasto wyrabiać do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie: olej kokosowy rozpuścić, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. W razie potrzeby podsypać mąką. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki rozsmarować równomiernie nadzienie. Zwinąć w rulon. Pokroić rulon w plasterki o grubości ok. 2 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Bułeczki piec ok. 15 min lub aż się zarumienią.