BUŁKI CYNAMONOWE

Czas na słodkości. Dzisiaj przepis, który stanowi wegańskie wyzwanie dla jednego z przepisów opublikowanych na fenomenalnym blogu z wypiekami Moje Wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/szwedzkie-buleczki-cynamonowe Puszyste bułeczki cynamonowe. Lepiej od razu zróbcie podwójną porcję, bo nie można się im oprzeć. Ale, ale pamiętajcie - niedziela czy nie kalorie wiąż te same, wiec warto zadbać o aktywny wstęp do słodkiego lenistwa:)





Składniki:



Ciasto:
530g mąki pszennej
250 ml mleka roślinnego
90g cukru
½ łyżeczki soli
5 łyżek oleju kokosowego
25 dag świeżych drożdży


Nadzienie:
5 łyżek oleju kokosowego
80-100 g cukru
1,5 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Drożdże wraz z cukrem zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do wyrośniętych drożdży, dodać sól i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony olej kokosowy. Ciasto wyrabiać do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie: olej kokosowy rozpuścić, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. W razie potrzeby podsypać mąką. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki rozsmarować równomiernie nadzienie. Zwinąć w rulon. Pokroić rulon w plasterki o grubości ok. 2 cm.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Bułeczki piec ok. 15 min lub aż się zarumienią.

Etykiety: , , , , ,