Soczewica jest jednym z naszych ulubionych strączków. Można wyczarować z niej dosłownie wszystko.Dzisiaj mamy dla Was pomysł na rozgrzewającą zupę pełną energii na cały dzień.
Składniki (4 porcje):
1 l wody
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
½ korzenia pietruszki
kawałek selera
1łyżka oliwy
150g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 papryka czerwona
2 marchewki
6-8 ziemniaków
1 puszka pomidorów puszce
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki curry
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kawałek selera, oraz korzeń pietruszki. Zagotować. Marchew oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić pokrojone marchewki oraz ziemniaki i nadal gotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Paprykę pokroić w kostkę. Do gotujących się warzyw dodać cebulę oraz paprykę. Gotować ok. 5 minut i wrzucić soczewicę. Gotować na wolnym ogniu i po ok. 5 minutach dodać pomidory, przecier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować ok 5-10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (do momentu aż zmiękną ziemniaki). Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.
Etykiety: bezglutenowe, polski, przepisy, soczewica, zupa