Zupy są chyba nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Są również sentymentalne, ponieważ dzisiaj powrót do smaków domu rodzinnego i zupy ogórkowej.
Składniki (4 osoby):
1l wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziemniaków
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ małego selera
½ małego pora
6-8 ogórków kiszonych
180 ml wody z ogórków
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę wraz z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. Warzywa obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plastry. Do gotującej się wody wrzucić starkowane warzywa oraz pora pokrojonego w plastry i gotować pod przykryciem ok. 8 min. W tym czasie starkować ogórki. Wrzucić ogórki, wodę z ogórków oraz ziemniaki do gotującego się wywaru. Dodać łyżkę oliwy i gotować na wolnym ogniu kilka minut do czasu aż ziemniaki zmiękną. Posolić do smaku. Podawać z
koperkiem lub natką pietruszki.
Etykiety: bezglutenowe, ogórki, polski, przepisy, zupa