1l wody
liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego
1 marchew
kawałek pora
½ korzenia pietruszki
kawałek selera
Dodatkowo:
300-350 g groszku mrożonego
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka oliwy
1-2 kromki chleba pełnoziarnistego
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, wrzucić obraną i przekrojoną na pół marchew, przekrojonego pora, korzeń pietruszki, kawałek selera. Dodać ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i zagotować pod przykryciem. Po ok. 20 minutach wyjąć warzywa oraz przyprawy z wywaru i wrzucić groszek. Gotować na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Następnie całość dokładnie zblendować, dodać oliwę, sól, pieprz oraz mleko kokosowe i gotować jeszcze przez kolejne 4-5 min. Chleb zarumienić na patelni/tosterze i pokroić w kostkę. Zupę podawać z pokrojonym zapieczonym chlebem. Dodatkowo zupę można skropić pesto pietruszkowym (przepis wkrótce na blogu).