WEGAŃSKIE MUFFINKI CZEKOLADOWE

Dzisiejszy przepis dedykujemy miłośnikom czekolady. Dzisiaj czekolada w najlepszym wydaniu - wegańskie czekoladowe muffiny:D. Zjecie jedną...zjecie kolejną. Ale, ale nie zapominajcie o aktywności fizycznej - dzisiaj niezbędnej;p






Składniki (16 muffinek):

100 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki siemienia lnianego + 5 łyżek gorącej wody
0,5 szklanki cukru brązowego
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
posiekane orzechy włoskie do posypania



Przygotowanie:

Siemię lniane zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Do miski wlać przygotowane siemię lniane oraz cukier i miksować ok. 3 min. Dodać olej i nadal miksować. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z 2 łyżkami mleka. Do ciasta stopniowo dolewać mleko, ciągle miksując. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i miksować do czasu otrzymania gładkiej masy.
Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać łyżką (nie miksować!).


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 20-25min. Ostudzić na kratce.


Etykiety: , , , , ,