WEGAŃSKIE AMERYKAŃSKIE PANCAKES


Ponowny ukłon w stronę amerykańskiej kuchni...Tak, tak, bo weganie potrafią zmieniać wszystko w roślinne cuda:D. Dzisiaj na tapecie śniadaniowe odkrycie kontrastujące z polskimi naleśnikami - czyli amerykańskie pancakes. Syrop klonowy i lecimy:)





Składniki (10-12 placków):

400 g mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego (mielonego) + 5 łyżek gorącej wody
370-380ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

W miseczce zalać siemię lniane gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Następnie siemię lniane wraz z cukrem zmiksować w misce do czasu otrzymania jednolitej masy. Stopniowo dodawać olej kokosowy, nadal miksując. Dodać mleko, sól i ponownie zmiksować. Suche składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) przesiać do mokrych składników i wymieszać wszystko łopatką/łyżką.


Smażyć na suchej patelni z dwóch stron. Podawać z ulubionymi owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym.



Etykiety: , , , ,