400g cukru
400g mąki
4 łyżki siemienia lnianego (mielonego) + 12 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżki orzechów pekan/ włoskich
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Wrzucić siemię do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać olej i nadal miksować. Jabłka i marchewki obrać i starkować na tarce o drobnych oczkach. Suche składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda) przesiać do miski z siemieniem i olejem. Dodać sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać i wrzucić do ciasta. Dodać starkowane marchewki i jabłka. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy (prostokątnej: 25cm x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto piec 1 h 15 min. Studzić na kratce.