WEGAŃSKI OMLET BEZGLUTENOWY

Drogie Kobietki, drodzy Panowie czas na śniadanie. Jako że dzisiaj świętujemy nie pogardzimy takim do łóżka. Zatem dzisiaj Omlet - wegański i bez gluta, w towarzystwie warzyw. Po takim śniadaniu dzień już od rana będzie udany.




Składniki (2 osoby):


200g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki siemienia mielonego
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy/oleju
szczypiorek
pomidorki cherry
½ papryczki chili
½ papryki
(lub inne ulubione warzywa)

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i miksować powoli dodając wodę. Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki. W międzyczasie przygotować warzywa: pokroić szczypiorek, pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w słupki. Warzywa dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć omlety z dwóch stron aż się zarumienią.
Podawać ze świeżymi warzywami.

Etykiety: , , , , , ,