Bulion warzywny:
2 szklanki wody
kawałek pora
1 korzeń pietruszki
2 średnie marchewki
kawałek selera
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Dodatkowo:
2 marchewki
5-6 pieczarek
1 średnia papryka
1 średnia cebula
½ średniej cukinii
200 g ryżu arborio (jeśli niedostępny ryż do Paelli)
90 g tofu naturalnego
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ puszki pomidorów
2-3 łyżki mieszanki kiełków
Przygotowanie:
Przygotować składniki do bulionu: obrać marchew, pietruszkę oraz seler. Warzywa przekroić na pół. Do garnka wlać wodę, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz warzywa i zagotować. Bulion gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po zagotowaniu bulionu, wyjąć warzywa.
W międzyczasie przygotować składniki na paellę. Marchewkę, cukinię oraz pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę, od czasu do czasu mieszając. Wrzucić ryż i mieszać aż ryz zrobi się przezroczysty.Ryż zalać przygotowanym bulionem. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić marchewkę. Smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając, dodać pieczarki, posolić i smażyć około 2-3 minut. Marchewkę oraz pieczarki przełożyć do patelni z ryżem, wymieszać i nadal gotować na wolnym ogniu.
Do przygotowania papryki oraz cukinii można użyć patelni od marchewki. Patelnię rozgrzać, wrzucić paprykę, cukinie i tofu, odrobinę posolić i smażyć ok. 4 min, ciągle mieszając.Warzywa oraz tofu przełożyć do patelni z ryżem, wymieszać, dodać pomidory, kiełki i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody do patelni z ryżem.