TOFUCZNICA Z WARZYWAMI


Jajka królują? Łamiemy stereotypy - dzisiaj odpowiednik roślinny tradycyjnej jajecznicy, czyli tofucznica w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Ten smak powali was na kolana:)




Składniki (2 porcje):



180g naturalnego tofu
½  łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
szczypiorek (drobno posiekany)
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
½ słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
opcjonalnie:
kiełki groszku
kiełki brokuła
szpinak
lub inne ulubione warzywa

Przygotowanie:

Tofu rozkruszyć do miski (widelcem/palcami). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę oraz chili (około 1-2 min), ciągle mieszając. Dodać pokruszone tofu, wymieszać. Dodać przyprawy, chwilę podsmażyć (ciągle mieszając). Na koniec posypać szczypiorkiem oraz kiełkami. Podawać ze świeżymi warzywami.





Etykiety: , , , , ,