SEITAN W SOSIE PIECZARKOWO-ŚMIETANOWYM NA WEGAŃSKIEJ BABCE ZIEMNIACZANEJ


Oto wegański atak białkowy, czyli seitan - białko z pszenicy uzyskane w bardzo prosty i domowy sposób, podany z sosem pieczarkowo - śmietanowym na babce ziemniaczanej. A wszystko w 100% roślinne i pyszne. Idealna propozycja na wielkanocny obiad, którym zaczarujecie swoich gości.




SKŁADNIKI:

Seitan:

550ml wody
1 kg mąki pszennej

Przygotowanie - seitan:

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto do momentu, aż nie będzie przyklejało się do dłoni. Formujemy kulę.
Następnie zaczynamy proces wypłukiwania skrobi. Kulę ciasta w misce zalewamy wodą. obracamy w wodzie kulę ciasta lekko ugniatając i wylewamy wodę (będzie biała). Znów zalewamy wodą i powtarzamy płukanie kuli ciasta. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda przestanie być biała, zaś nam zostanie kula żółtego glutenu (będzie ona znacznie mniejsza, aniżeli początkowa kula).

Bulion do seitana:

ok 2 l wody
6 łyżek sosu sojowego
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
kawałek trawy cytrynowej
1 łyżka oliwy z chili
3 listki laurowe

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy oliwę, sos sojowy i przyprawy. Wkładamy naszą kulę z glutenu. Seitana gotujemy w wywarze ok 40 minut. Następnie wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.



Sos pieczarkowy:
200g pieczarek
2 cebule z dymki
1 marchewka
sól
pieprz
łyżka oliwy z chili
czosnek suszony kolorowy
100ml śmietanki sojowej
Kilka plastrów seitana

Pieczarki kroimy w ćwiartki, a jeżeli są małe przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w talarki. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, zaś seitana kroimy w paski. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy. Kiedy się rozgrzeje  wrzucamy cebulkę z pieczarkami i seitanem. Lekko podsmażamy, dodajemy marchewkę , sól, pieprz i czosnek kolorowy. Dusimy mieszając. Kiedy wszystkie składniki lekko się zarumienią wlewamy śmietankę i chwilkę podgrzewamy mieszając. UWAGA: jeżeli będziecie smażyć zbyt długo śmietanka może się zważyć.

BABKA ZIEMNIACZANA

Składniki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
2 cebule
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
łyżka oliwy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej




Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i zostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na kilka godzin lub całą noc w lodówce)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na patelni.
Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i przyprawy.
Do małego naczynia wsypujemy 3 łyżki siemienia lnianego i zalewamy go 9 łyżkami gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Siemię z wodą wlewamy do masy ziemniaczanej i wszystko dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy masę ziemniaczaną i pieczemy 70 minut.

Po upieczeniu studzimy. Dopiero po ostudzeniu będzie można ją pokroić.

Babkę kroimy na duże prostokąty (możemy podgrzać w piekarniku lub zarumienić na patelni), na górę nakładamy sos pieczarkowy z seitanem.


Etykiety: , , ,