SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MARYNOWANYM BURAKIEM


Dzisiaj prawdziwa bomba witaminowa idealna na kolację. Połączenie szpinaku i buraka - bez gotowania, bez obróbki termicznej ! Witaminy i minerały w idealnym połączeniu na początek wiosny. Siła z roślin.







Składniki (2 osoby):


1 mały burak
garść szpinaku
garść rukoli
garść orzechów pekan
6 truskawek
½ czerwonej cebuli
1 mała marchewka
½ papryczki chili (opcjonalnie)

Sos:
sok z ½ pomarańczy
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz


Marynata do buraka:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Obrać buraka, pokroić w cienkie plastry. Do małej miseczki wlać oliwę, ocet balsamiczny i cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą polać pokrojonego buraka i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Obrać marchew i pokroić ją w bardzo cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić piórka. Truskawki przekroić na pół.
W naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos.
Na talerz wyłożyć szpinak, rukolę, marynowanego buraka oraz pozostałe warzywa. Dodać truskawki i orzechy, i polać przygotowanym sosem.


Etykiety: , , , , ,