garść szpinaku
garść rukoli
garść orzechów pekan
6 truskawek
½ czerwonej cebuli
1 mała marchewka
½ papryczki chili (opcjonalnie)
Sos:
sok z ½ pomarańczy
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Marynata do buraka:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Obrać buraka, pokroić w cienkie plastry. Do małej miseczki wlać oliwę, ocet balsamiczny i cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą polać pokrojonego buraka i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Obrać marchew i pokroić ją w bardzo cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić piórka. Truskawki przekroić na pół.
W naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos.
Na talerz wyłożyć szpinak, rukolę, marynowanego buraka oraz pozostałe warzywa. Dodać truskawki i orzechy, i polać przygotowanym sosem.