Kolejna bezglutenowa odsłona dania z ziemniaków. Pyzy a’la wegan z farszem pieczarkowym. Zostało Wam za dużo ziemniaków z obiadu ? Nie ma sprawy. 250 g pieczarek, trochę mąki ziemniaczanej i wyczarujemy cuda:)
Składniki (porcja na 4 osoby):
200g pieczarek
2 cebule
łyżka oleju kokosowego / oleju rzepakowego
sól
czosnek / czosnek kolorowy
6 ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych (ok. 2 szklanek)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz czarny
Przygotowanie ciasta:
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej, odlewamy i pozostawiamy do ostygnięcia (można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu).
Następnego dnia zimne ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
Ugniecione ziemniaki przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną i szczyptę czarnego mielonego pieprzu(opcjonalnie). Zagniatamy ciasto do momentu kiedy składniki połączą się i ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni. Gotowe ciasto wstawiamy na 20 min. do lodówki
Farsz:
Umyte i obrane pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.
Jedną cebulę kroimy również w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Cebulkę podsmażamy do momentu kiedy się zeszkli. Wrzucamy pieczarki. Dodajemy szczyptę soli oraz szczyptę czosnku suszonego (dla maniaków czosnku;p) i szczyptę pieprzu czarnego mielonego. Całość podsmażamy kilka minut mieszając co jakiś czas. Należy pamiętać, iż pieczarki puszczą wodę i wszystko przez chwilę będzie dusiło się w owej wodzie. Jest to zupełnie normalne i należy odczekać chwilę, aż woda odparuje:). Kiedy pieczarki lekko się zarumieni, farsz przekładamy do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Z lodówki wyciągamy ciasto odrywamy kawałek ciasta (w zależności od preferencji wielkości pyzy) i robimy na środku wgłębienie, w które wkładamy 1 lub 2 łyżeczki farszu (zależnie od wielkości pyzy). Delikatnie zaklejamy wgłębienie z farszem.
Pyzy wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do momentu kiedy wypłyną.
Podawać z cebulką pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, pieczarki, polski, przepisy, pyzy