PLACKI MARCHEWKOWO-RYŻOWE PODANE NA PURÉE Z GROSZKU

Lubicie placki? My owszem i zawsze myślimy o nich nieco sentymentalnie, bowiem często gościły w naszym domu. Nasza Mama zawsze pozostanie mistrzynią placków (bez dwóch zdań) zwłaszcza po wakacyjnych wegańskich ziemniaczanych nie ma już sobie równych! Nieśmiało dzisiaj podejmiemy próbę pokazania wam naszej wariacji plackowej - połączenie ryżu i marchewki podane na groszkowym purée. Wyszło pyszne. Zatem Mamo - zapraszamy na nasze placki;)





Składniki (dla 4 osób):

2 marchewki
100 g ryżu
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy kukurydzianej
olej do smażenia

Składniki na purée groszowe:

groszek mrożony lub świeży
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

Przygotowanie purée:

Groszek ugotować na parze. Następnie dokładnie zblendować. Dodać sól, pieprz oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie placków:

Marchew i cebulę obrać. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż zagotować wg instrukcji na opakowaniu (ok. 15 min), odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać drobno. Siemię lniane zalać w miseczce gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Do miski wrzucić startą marchew, ugotowany ryż, pietruszkę, cebulę, siemię lniane oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz kaszę kukurydzianą. Wszystkie składniki wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie placki i smażyć na oleju.



Placki podawać na przygotowanym purée.

Etykiety: , , , , , , ,