Lubicie placki? My owszem i zawsze myślimy o nich nieco sentymentalnie, bowiem często gościły w naszym domu. Nasza Mama zawsze pozostanie mistrzynią placków (bez dwóch zdań) zwłaszcza po wakacyjnych wegańskich ziemniaczanych nie ma już sobie równych! Nieśmiało dzisiaj podejmiemy próbę pokazania wam naszej wariacji plackowej - połączenie ryżu i marchewki podane na groszkowym purée. Wyszło pyszne. Zatem Mamo - zapraszamy na nasze placki;)
Składniki (dla 4 osób):
2 marchewki
100 g ryżu
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy kukurydzianej
olej do smażenia
Składniki na purée groszowe:
groszek mrożony lub świeży
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Przygotowanie purée:
Groszek ugotować na parze. Następnie dokładnie zblendować. Dodać sól, pieprz oraz oliwę. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie placków:
Marchew i cebulę obrać. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż zagotować wg instrukcji na opakowaniu (ok. 15 min), odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać drobno. Siemię lniane zalać w miseczce gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Do miski wrzucić startą marchew, ugotowany ryż, pietruszkę, cebulę, siemię lniane oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz kaszę kukurydzianą. Wszystkie składniki wymieszać. Z powstałej masy formować niewielkie placki i smażyć na oleju.
Placki podawać na przygotowanym purée.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, groszek, marchewka, placki, polski, przepisy, ryż