Ciasto:
200g mąki orkiszowej
400g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
160 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 -3 łyżki oliwy
Składniki:
½ marchewki
½ czerwonej cebuli
1 burak (marynata: łyżka oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru, czarny pieprz)
⅓ cukinii
½ małej papryki
Przygotowanie:
Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy gotowy rozczyn, oliwę i szczyptę soli. Zagniatamy do momentu kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni. Gotowe ciasto formujemy w kulę i odstawiamy przykryte ściereczką (10-15 min).
Marchew, cukinię oraz buraka obieramy. Składniki na marynatę do buraka mieszamy w miseczce, buraka kroimy w cienkie plastry i zalewamy przygotowaną marynatą. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 1 h.
Marchew kroimy wzdłuż w cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami (lub rozwałkować) na blaszce posmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia. Na rozłożonym cieście rozprowadzamy cienką warstwę sosu pomidorowego, kładziemy zamarynowanego buraka oraz pozostałe warzywa.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. z termoobiegiem (lub 250 st. – opcja pieczenie pizzy, jeśli dostępne) na ok. 10-12 min.